Bejelentés


Magyar utakon

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
Onody Gyula : II. Rákóczi Ferenc, a nagyságos fejedelem
Dátum: 2007. November 05. Monday, 17:00
Rovat: Kultúra

Az idő olyan mint egy hegy, amit át-meg átszőnek az emlékezés alagútjai.....

Nagyságos Fejedelmünkről sok történet, monda keletkezett,amelyet őriz a nép szerető emlékezete.Beszélnek Rákóczi fájáról, Rákóczi asztaláról és Rákóczi alagútjairól is.A Borsod-Abaúj -Zemplén megyében található Gönc alatt az elbeszélők szerint több szintes pince és alagútrendszer húzódik,mely összeköttetésben áll a környék váraival,sőt egyik ágán Kassáig juthattak.Talán Rákóczi és hős kurucai is jártak benne.Tény, hogy Göncön napjainkban is gyakorta beszakad a föld, hatalmas üregek tárulnak fel.Veress Lajos barátom szerint az ő házuk alatt is akkora ősrégi pince van , hogy abban akár lovas vitéz is közlekedhetne.

A Rákóczi-szabadságharc idején Erdôd vára (Szatmár megye) is a Rákóczi fejedelemé volt. Családja is szívesen megfordult várban, s gyakran tartózkodtak ott. A vár tornyaiból messzire el lehetett látni a Szamos síkságon. Szép idôben jól kivehetôk voltak a Keleti-Kárpátok hófedte csúcsai. (Késôbb a szerelmes költô, Petôfi Sándor is ott ólálkodott a vár körül, abban reménykedve, hogy meglátja szerelmét, Júliát. Emlékét, ma, a várral szemben, a néhai tó partján épített obeliszk ôrzi, rávésve: „ Álldogálok a tó partján, /Szomorú fûz mellett.").

A szabadságharc bukása után a környékbeliek szerint, Rákóczi fejedelem titokban többször is meglátogatta várfogságra ítélt családját. A labanc kémek tudták ezt, viszont a fejedelmet soha nem érhették el. Amikor a nyomolvasók azt jelentették, hogy a fejedelem a várban van, sokszoros kutatás és átkutatás után sem találták. A spiclik tehetetlenül álltak e rejtély elôtt.

Telt-múlt az idô, Rákóczi leánya szép hajadonná cseperedett és szerelmes lett egy, a várat gyakran látogató labanc hadnagyba. Az udvarlásnak az lett az eredménye, hogy a leányzó egy meghitt pillanatban elárulta apja titkát, mégpedig azt, hogy lova lábaira a patkók fordítva vannak felverve. Amikor úgy látszik, a várba érkezett, akkor valójában eltávozott, s fordítva.

Ezen információ birtokában egyszer majdnem el is fogták a családját látogató fejedelmet, ha a várnak nem lettek volna a Rákóczi által jól ismert alagútjai. Az üldözô osztagot éppen a „hôsszerelmes" hadnagyocska vezette.

A fejedelemnek annyi ideje maradt, hogy áruló leányát megátkozza, aztán eltûnt az alagútban, és senki nem látta többé. (Az alagút ma is megvan, de nagyon romos állapotban, akárcsak a vár maga, pincéiben pedig bort érlelnek.)

Azt rebesgetik a helybéliek, hogy a Rákóczi leánya most is ott van valahol a titkos alagútban, annak egy félreesô rejtekében rút békaként ül három kád pénzen. Az egyik tele van aranypénzzel, a második ezüstpénzzel, a harmadik pedig, bronzpénzzel. Az átok szerint évente egy bizonyos napon jöhet csak ki a fogságából leány képében, annyi idôre éppen, amíg a kötésén (szvettert köt) egyetlen szemet ejt. Azt is mondják, akik meglesték, hogy most is nagyon szép, szomorúan énekel, de bárki közeledik, eltûnik a vár kazamatáiban. Akkor szabadulhat majd, ha befejezi a kötést. Állítólag más módja is van a szabadulásának, éspedig, ha egy ifjú a rejtekhelyén megtalálja és a szörnyûséges, rút békát megcsókolja.

Valakinek ez is sikerült, de a békából akkor sem lett szép leányzó, hanem valami tûzokádó sárkány. A próbálkozó legény alig tudott kimenekülni elôle a várból.

Forrás :Nagy Antal /Nagybacon /

Polgár Info / Onody Gyula

A cikk webcíme:
http://www.rimaszombat.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1806

------------------------------

http://www.fusz.hu/node/9223
Címlap» Onody Gyula: A Nap Vicce Helyett...
2008.09.25.

Olvasom, hogy Cigány szülok ütötték meg a tanítót.... Megint. Sokadszorra.

Dombóváron meg fegyverkeznek a cigányok. A Gárda ellen.
Bocsásson meg a kedves Olvasó. Most nincs kedvem viccelődni.

Itt megnyitható az a videó amely bizonyítja, nem a levegőbe beszélek:
http://www.dombovar.hu/hircentrum/index.php?menu=1&modul=videotar

Lassan elég lesz ebből.Ide vezetett a némelyeknek mindent megengedő politizálás, a pozitív diszkrimináció, a számolatlanul özönlő segély, ami persze nem élelmiszerre és tanszerekre költetett, hanem kocsmai duhajkodásra, játékgépre, kannás borra. És utazásra, hogy részt vehessenek a budapesti tüntetésükön, hogy Árpád-sávos zászlót moshasson Orbán Ocö.. Magyarország felelős vezetőinek nem saját zsebeik tömködése, hanem a vezetés az első számú feladatuk. Benne van a fogalomban. A mindennapi életben a többség által elfogadott életvitelre kellene bírniuk a túlságosan eltévedteket, túlzott energiáikat környezetük tisztántartására, gyermekeik nevelésére, ne adj isten, értékteremtő munkára fordítsák.

Cigány szülok ütötték meg a tanítót.... Megint. Sokadszorra.

Polgár Info

-----------------------Képgaléria


Keresés a honlaponIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!